Kada darbuotojus verta motyvuoti įmonės akcijomis?
top of page

Kada darbuotojus verta motyvuoti įmonės akcijomis?


Žinių radijas. Verslo Pulsas. Žurnalistė Eglė Gabrytė. "Lietuvoje populiarėja praktika savo darbuotojus motyvuoti įmonės akcijomis. Ar tai tinkamas būdas, siekiant pritraukti ir išlaikyti geriausius?"


Laidoje dalyvauja darbuotojų įsitraukimo ir atlygio valdymo ekspertas Eligijus Kajieta bei "AUGA group" generalinis direktorius Kęstutis Juščius.

Kada darbuotojus verta motyvuoti įmonės akcijomis?

Jau ir Lietuvoje formuojasi praktika savo darbuotojus motyvuoti įmonės akcijomis. Tačiau, dar esant ribotai patirčiai dažnai kyla klausimas, ar tai tinkamas būdas, siekiant pritraukti ir išlaikyti geriausius darbuotojus ir ar toks motyvavimo būdas veikia?


Ar darbuotojų motyvavimas akcijomis yra veiksminga priemonė?

Analizuojant darbuotojų motyvaciją, paimti vieną priemonę ir ją linksniuoti siekiant suprasti, ar ji motyvuoja ar ne, ne visada yra pats geriausias būdas įsivertinti jos veiksmingumą. Motyvacija yra tam tikra kompleksinė aplinka, kurią vienas ar kitas elementas gali paskatinti ir sutvirtinti.

Manoma, kad atlygis yra motyvacija, tačiau iš tikrųjų, jis yra labiau komunikacija, kuri leidžia darbuotojams perteikti žinutę kokie yra įmonės siekiai ir ką ji vertina. Atlygio prasmė gali būti labai elementari, pavyzdžiui, atsidėkoti darbuotojui už jo indėlį į įmonę, pastangas bei laiką. Ši tezė tinka ir kalbant apie įmonės akcijų darbuotojams suteikimą – įmonė turėtų gerai apgalvoti kokią rolę ši atlygio dalis turi bendrame atlygio pakete.


Kokią rolę motyvavimas akcijomis turėtų atlikti, kad tai būtų motyvuojantis dalykas?

Žvelgiant iš darbuotojų perspektyvos, įmonės akcijos kaip atlygio dalis yra ganėtinai naujas dalykas Lietuvoje. Bendrai, Lietuvoje finansinis raštingumas ir dalyvavimas akcijų rinkose dar nėra labai populiarus. Būtent todėl, tam, kad akcijų vertė būtų labiau suvokiama ir vertinama, įmonės ir pačios turi tinkamai pasiruošti – „atlikti namų darbus“ ir išsiaiškinti, kiek darbuotojai supranta akcijų vertę ir kiek galės tokiu atlygiu pasinaudoti tinkamai.

Akcijos yra naudingos tuomet, jei įmonė siekia darbuotojams suteikti šeimyniškumo, savininkiškumo jausmo, įtraukimo į kapitalą, nori, kad darbuotojai galbūt žiūrėtų plačiau – šios idėjos turėtų būti aiškiai išgrynintos motyvacinėje sistemoje, kad būtų aišku, ko tokiu atlygiu yra siekiama.


Ar motyvavimas akcijomis yra veiksminga priemonė siekiant pritraukti ir išlaikyti geriausius darbuotojus?

Yra keletas scenarijų/ pirminių momentų, į kuriuos atsižvelgus galima nuspręsti, kam ir kada akcijos gali būti suteikiamos:


1. Galimybė suteikti akcijas

Akcijas lengviausiai gali suteikti biržoje kotiruojamos įmonės arba tos, kurios turi dukterinių ar patronuojančių kotiruojamų kompanijų. Todėl, Lietuvoje ne visos kompanijos turi galimybę motyvuoti darbuotojus akcijomis. Uždaro tipo kompanijos Lietuvoje (UAB) dar labai ribotai žiūri į darbuotojų įsitraukimą į kapitalą. Akcijų vertės nustatymas taip pat ne visuomet yra aiškus.


2. Trys akcijų suteikimo darbuotojams lygmenys:

- Akcijų suteikimas visiems darbuotojams. Tokiu atveju, reikėtų diskutuoti koks yra pagrindinis tikslas ir ko siekiama tokia motyvacine priemone, kad ji galėtų būti paveiki

- Akcijų suteikimas vadovams arba tam tikrai vadovų grandžiai

- Akcijų suteikimas kertiniams darbuotojams


3. Startuolis ar įsivažiavusi įmonė?

Taip pat, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar įmonė yra dar tik pradedantis savo veiklą startuolis (angl. Start-up). Tokiu atveju, akcijomis galima pritraukti talentus. Startuoliai ne visada turi galimybę mokėti stabilų ar didelį atlyginimą, todėl suteikiant darbuotojui dalį akcijų galima pritraukti geriausius darbuotojus ir juos išlaikyti.

Jei kalbama ne apie startuolio scenarijų, akcijų suteikimas nebūtinai paskatins darbuotojų pritraukimą, tačiau gali padėti sukurti geresnį darbdavio įvaizdį. Tačiau, jei darbuotojas svarsto ar prisijungti prie tokios įmonės ar ne, akcijų suteikimas vargu ar padės palenkti jo pasirinkimą į norimą pusę. Labiau darbuotoją tokiu atveju gali paveikti tokie faktoriai kaip būsimas vadovas, atlyginimas, kokie bus įgaliojimai.


Būtent todėl, startuoliams akcijų suteikimas gali padėti pritraukti darbuotojus, o jau įsivažiavusioms įmonėms tokia praktika padėtų sustiprinti darbdavio įvaizdį arba siekiant atlyginti už tam tikrus įgyvendintus tikslus tam tikroms darbuotojų grupėms.

Svarbu pabrėžti, kad kalbant apie UAB, akcijų vertę labai sunku įvertinti. Tai yra jautrus klausimas ir savininkai retai yra atviri diskutuojant ar įtraukti darbuotoją į savininkų ratą. Jei ir matysime pavyzdžius Lietuvoje, kai darbuotojas turės tokios įmonės akcijų, dažnu atveju tas darbuotojas bus pradirbęs bent dešimtį metų įmonėje ir bus labai prisidėjęs prie įmonės augimo ir sėkmės, todėl jau yra įgavęs tvarų savininkų pasitikėjimą.


Motyvavimo akcijomis nauda darbuotojui

Nuo 2018 metų pasikeitė įstatymas ir įmonės įgavo galimybę neatlygintinai suteikti akcijų. Tiksliau, šis akcijų suteikimo mechanizmas tapo civilizuotas – anksčiau įmonės akcijas galėdavo tik parduoti ir visas mechanizmas buvo labiau darbuotojus atbaidantis, nei motyvuojantis, nes ganėtinai sunku nuspėti tikslią akcijų vertę. Šiai dienai įmonės, kurios yra kotiruojamos biržoje, gali neatlygintinai darbuotojui suteikti akcijų.

Šiuo veiksmu įmonė gali iškomunikuoti darbuotojui daug žinučių, pavyzdžiui, atsidėkoti kertiniams darbuotojams. Taip pat, galima tikėtis, kad darbuotojai bus labiau įsitraukę suprasti kompanijos veiklą. Turime suprasti, kad biržoje nelistinguojamos įmonės sėkmės rodiklis yra galutinis pelnas. Taip mes galime kelti tikslus darbuotojams ir nukreipti juos tinkama linkme. Biržoje listinguojamoms įmonėms taip pat svarbi sėkmė, tačiau yra daug daugiau faktorių, nulemiančių akcijos kainą. Įmonės darbuotojus reikia edukuoti ir paaiškinti, kas yra reputacinė rizika, kaip darbuotojas turi atstovėti įmonę tam tikrais atvejais, kiek reputacinė rizika gali padaryti žalos būtent per akcijų kainų nukritimą – darbuotojams suteikdami akcijas įtraukiame juos į žaidimą, kuris paprastai labai rūpi vadovams, o darbuotojams nėra toks aiškus. Čia vertinamas įmonės potencialas, vertė ateityje ir darbuotojai yra įtraukiami į šį procesą.


Ar motyvavimas akcijomis yra veiksmingas, ar visgi tai yra auksiniai antrankiai?

Darbuotojų motyvavimas akcijomis gali tapti auksiniais antrankiais ir Vakaruose jau buvo tokių pavyzdžių. Antrankiais galima vadinti tokią situaciją, kai darbuotojas akcijas gali gauti tik išdirbęs tam tikrą laiką vienoje bendrovėje ir jau išsisėmęs lieka dirbti toliau tik tam, kad galėtų pretenduoti į įmonės akcijas. Tačiau, mūsų šalyje dar nėra suteikta tiek akcijų opcijonų, kad ta potenciali ateities vertė būtų ant tiek svari, kad visiškai išsisėmus būtų gaila išeiti.

Vakaruose dažnai akcijomis buvo suteikiama visa kintamojo atlygio dalis. Europoje kintamas vadovų atlygis galėdavo sudaryti iki 50 procentų bazinio atlyginimo paketo, o JAV net iki 70 – 100 procentų. Tai reiškia, kad pusę, ar net daugiau nei pusę, pajamų vadovai gaudavo akcijomis arba akcijų aukcionais. Tokiu atveju, tai tikrai galėdavo tapti auksiniais antrankiais, kai yra paveikiamas sprendimas išeiti ar ne. Vakaruose buvo atsikąsta tos praktikos, tad dabar darbo santykiai iki įmonės gyvavimo pabaigos nebėra siekiamybė.

Įmonės siekia maksimaliai efektyvaus darbuotojų ir darbdavio gyvavimo ciklo nepaisant to, kiek laiko jis truks. Tas laikotarpis gali priklausyti nuo labai daug skirtingų faktorių. Teorija sako viena, tačiau praktikoje dažnai yra išimčių, tad reikia įsivertinti koks yra realus darbuotojų gyvavimo ciklas tam tikroje pozicijoje. Priklausomai nuo to ir reikėtų projektuoti akcijų skatinimo priemonę ir ją derinti pagal įmonę ir poziciją.


Populiariausi darbuotojų motyvacijų būdai užsienyje

Užsienyje vis labiau yra atsigręžiama į savimotyvaciją ir savęs valdymą. Darbuotojai kultūriškai yra vis labiau poliarizuoti ir jų vertybės yra vis skirtingesnės, tad korporatyvinėmis priemonėmis yra sunkiau atliepti individualizuotą motyvaciją. Yra trys vidinės motyvacijos faktoriai, kuriuos įmonė turi užtikrinti:


1. Autonomija

Darbuotojas turėtų turėti pakankamai erdvės savo pareigybės ribose nuspręsti kaip ir ką daryti, nes tuomet jis jausis šeimininku savoje srityje. Kalbant apie akcijas, jos gali suteikti daugiau autonomijos darbuotojams ir tai gali pastiprinti vidinę motyvaciją.


2. Meistrystė

Mes visi siekiame kažkur būti patys geriausi, norime tobulėti, bet tam reikia laiko. Akcijų suteikimas atveria erdvę žmogui užsinorėti įdėti pastangas tam, kad taptų būtent toje įmonėje kažkurios srities meistru.


3. Prasmė

Žmones motyvuoja suvokimas, kad jie daro prasmingą darbą. Akcijų turėjimas reiškia, kad darbuotojas yra kompanijos šeimininkas, tad net ir paprastos užduotys turės didesnę prasmę.


bottom of page